Siirry pääsisältöön

Pöytäkirja 9.10.2013

TORNION NUORISONEUVOSTO PÖYTÄKIRJA

NUORISONEUVOSTON KOKOUS

Aika 9.10.2013 klo 12.00
Paikka Nuorisotiedotuspiste Aaltonen, Länsiranta 9

Läsnä Milka Rämö (vpj.)
Paula Kronqvist (siht.)
Onerva Hurtig
Samuli Juntti
Joni Kokkinen
Janne-Pekka Laukkanen
Ville Santamäki
Sesilia Tofferi

Jan-Mikael Hakomäki



1. Kokouksen avaaminen
Varapuheenjohtaja Milka Rämö avasi kokouksen kellon ollessa 12.12.

2. Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

3. Esityslistan hyväksyminen
Esityslistan kohta 6. Tornion kaupunkistrategia siirrettiin kohta 9:ksi. Lisäksi uusi kohta 6:n nimi muutettiin Nuorisotakuun tiedotustilaisuudesta Yleisöaloitteeksi. Muutoksen jälkeen esityslista hyväksyttiin.

4. Pöytäkirjantarkastajien valinta
Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Onerva Hurtig ja Joni Kokkinen.

5. Nuorisotakuu paneelin kysymykset
Milka Rämö kertoi, että Nuorisotakuun tiedotustilaisuudessa 30.10. järjestetään paneeli, jossa on läsnä eri yhdistysten ja toimialojen edustajia vastaamassa nuorisotakuuta koskeviin kysymyksiin. Rämön tehtävänä on kerätä kysymyksiä Nunesta ja lukiolta. Käytiin kierros, jossa jokainen läsnäoleva sanoi yhden kysymyksen. Kysymykset on mainittu alla:

- Miten se käytännössä vaikuttaa?
- Miten sen toimivuutta valvotaan?
- Miten siihen pääsee mukaan?
- Miten se lähtee käyntiin?
- Mikä on työvoimalasäätiön rooli nuorisotakuun toteutumisessa?
- Kuinka paljon hyväksikäyttöä ilmenisi?
- Onko nuorisotakuun koulutustakuu ikäluokkia syrjivä?
- Mitkä mahdollisuudet 19-vuotiaalla on päästä kouluun verrattuna 9-luokan päättäneen mahdollisuuksiin?


6. Yleisöaloite
Yleisöaloite sisällytetään kaupunginstrategiaesitelmään. Näin säästymme ylimääräiseltä paperityöltä.

7. Haaparannan Halloween-palaveri
Janne-Pekka Laukkasella on jäänyt muutama kokous väliin, mutta Samuli Juntti on ollut mukana. Heidän mukaansa asioissa ei ole tapahtunut edistystä. Ainoastaan turhista asioista jauhetaan. Juliste suunniteltiin kolme kuukautta sitten.

8. Vaellusretki Inariin
Retki on tarkoitus järjestää 8.-10.11., mikä sopii kaikille hyvin. Vasatokassa järjestetään samaan aikaan sählyturnaus, mutta meillekin on tarpeeksi tilaa. Mikulle pitää toimittaa lupalaput. Matkakustannukset menee Nunen kassasta.

9. Tornion kaupunkistrategia
Sivistystoimen toive on, että nuoret vetävät koko jutun. Mietimme asioita, joita voisimme esitellä kaupunginstrategiaan. Suurin osa aiheista on kehitysideoita. Kävimme läpi Nuorisopoliittisen ohjelman, josta poimimme myös läpi. Aiheet esitellään pöytäkirjan liitteessä.

KOKOUS KESKEYTETTIIN MÄÄRÄAIKAISESTI KAUPUNGINSTRATEGIA KUULEMISTILAISUUDEN VUOKSI KELLO 13.53 – 15.44.

10. Muut asiat
Nunelaisten on tarkoitus olla mukana Rajarockin vapaa-ajan toteutuksessa. Heidän toimivat ohjaajina ja toteuttajina ryhmissä eri aktiviteeteissa, jotka nuoriso-ohjaajat ovat suunnitelleet. Yksi nunelainen ohjaa yhtä kaupunkilaisvieraista ja esiintyjistä koostuvaa ryhmää.

11. Seuraava kokous
Seuraava kokous järjestetään Aaltosessa 6.11. klo 14.00.

12. Kokouksen päättäminen
Varapuheenjohtaja Milka Rämö päätti kokouksen kellon ollessa 15.55.


Puheenjohtaja                 Sihteeri
______________________________ ______________________________

Pöytäkirjantarkastajat
______________________________ ______________________________



TORNION NUORISONEUVOSTO PÖYTÄKIRJAN LIITE

NUORISONEUVOSTON KOKOUS


Kaupunginstrategian esittelytilaisuudessa esitettävät aiheet

Mietimme yhdessä mitä asioita ja kehitysideoita esittäisimme kaupunginstrategian kuulemis-tilaisuudessa. Kävimme myös läpi Nuorisopoliittisen ohjelman.

- Päihteiden vastaista opetusta/informaatiota pitäisi muuttaa enemmän valistusmuotoisemmaksi koulutukseksi, sillä nykyinen menetelmä antaa päihteistä liian negatiivisen kuvan, mikä herättää nuorten mielenkiinnon niiden käyttöön. Informaation tulisi olla positiivisesti valottavaa päihteiden vaarallisuudesta ilman, että se rohkaisisi nuoria päihteiden käyttöön. Sen sijaan, että esitettäisiin radikaaleja ja ääripäästä toiseen meneviä esimerkkejä, esitys/informaatio pitäisi muotoilla demostroivia esimerkkejä käyttäen ja oikeita, päihteitä käyttäviä ihmisiä esitellen.

- Nykyiselle, kaupungissa sijaitsevalle frisbeegolf-radalle olisi hyvä hankkia enemmän roskiksia. Lisäksi uuden frisbeegolf-radan rakennustoimenpiteitä tulisi jouduttaa.

- Nuoret ovat toivoneet graffitiseinää Tornioon.

- Nuorille tarjolla olevien kesätyöpaikkojen määrä tulisi olla saantiin suhteutettua.Yritysten työntekijöiden lapset eivät saisi kesätyöpaikkaa vanhenpiensa suhteita hyväksi käyttäen, vaan kenen tahansa tulisi saada samat mahdollisuudet tähän paikkaan. Esimerkiksi perheen vanhempien ollessa työttömiä teini-ikäisen lapsen kesätyöpaikan saanti olisi tärkeää paitsi nuorelle itselleen, myös koko perheelle.

- Kahden etsivän nuorisotyöntekijän työpaikkojen vakiinnuttaminen olisi tärkeää. Pitkäaikainen määräaikaistyöllisyys tekee työntekijöiden olon epävarmaksi. Lisäksi asiakkaat kärsivät epävarmuudesta.

- Kaupungin budjettileikkausten vuoksi kahden nuorisotyöntekijän paikka suljetaan. Tästä seuraa ehkä yhden nuorisotilan sulkeminen tai aukioloaikojen väheneminen. Ehdotettiin, että jos Nune alkaisi tässä tapauksessa pitämään tilaa auki vapaaehtoistyön avulla. Se edesauttaisi nunen näkyvyyttä, ja nune olisi lähellä nuoria.

- Kaupunginlahden pohja tulee puhdistaa esim. ruoppauksella. Lahdesta pumpataan vesi Rajalla På Gränsen -kauppakeskuksen takana oleviin suihkulähteisiin. Veden happimäärän vähyys aiheuttaa joka kevät hajuongelmat alueella.

- Kouluilla oppilailla pitää olla hyvät mahdollisuudet vaikuttaa koulun sisäisiin asioihin. Erityisesti yläasteilla.

- Nuoret ovat vaatineet lisätietoja skeittihallin kohtalosta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10 Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen. Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nu

Vasatokka, Inari

Nuorisofoorumi pidettiin lauantaina tammikuun 25. päivä Inarissa johon Tornion nuorisoneuvostosta lähti mukaan puheenjohtaja Jenna sekä kaksi jäsentä Sesilia ja Ville. Lähdimme perjantaina linja-autolla Torniosta ajelemaan kohti Inaria. Otimme matkanvarrelta kyytiin muitakin nuorisovaltuutettuja, esim. Keminmaasta ja Tervolasta. Saavuimme illalla Inarin majoituspaikkaamme Vasatokkaan, jossa jo odottikin lisää nuorisovaltuustojen jäseniä ympäri Lappia.           Lauantaiaamuna bussi suuntasi kohti Sajosta, paikkaa missä reissun virallinen osuus eli foorumi pidettiin. Paikalla oli nuorison edustukset Tornion lisäksi Kemistä, Keminmaasta, Tervolasta, Rovaniemeltä, Inarista, Sallasta sekä saamelaiskäräjien nuorisoneuvostosta. Kokouksen alussa saamelaiset kertoivat hieman saamelaisista sekä saamelaiskäräjistä. Sen jälkeen muut nuoret kertoivat oman kunnan tilanteista esimerkiksi päättäjien ja nuorisoneuvoston yhteistyön toimivuudesta. Paikalle oli tullut nuoria myös Venäjältä ja Norjasta

Tornion nuorisoneuvoston kokous 24.8.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                                  kokous Pöytäkirja Aika:              24.8.2017                                                                                             Paikka: Aaltonen Jan-mikael Hakomäki                                                                           Eetu Miettinen Anniina Glader (poistui klo 15.55)                                  Noora Lokkinen Miro Keränen                                                                                                             Roope Riipinen Kari Juntura                                                                                          Miia Mylläri                                                                   Erkka Multanen                                                                                   Vili-Matias Rajaluoto         1.      Kokouksen avaaminen Eetu Miettinen avasi kokouksen klo