Siirry pääsisältöön

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10

Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen.

Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ja kävimme koko porukalla läpi seuraavaa päivää ja teimme hieman aikataulutusta, jonka jälkeen kaikki lähti omiin majapaikkoihinsa.  Laitoimme nukkumaan, koska tiesimme että seuraava päivä tulee olemaan raskas.

-Ida

Torstai 30.10

Aamulla herättiin aikaisin ja lähdettiin yhdessä Inarin nuorisovaltuustolaisten kanssa kohti kaupungintaloa eli Ruutiexpoa. Siellä olikin jo täysi tohina päällä ja myös me viimeistelimme esittelypisteemme. Yhdeksän aikoihin ovet avattiin, ja meidän hommamme, stereotypioita poistavan pisteen pito, sai alkaa. Aiheemme oli siis " Pohjonen vinkkeli". Tarjosimme tapahtumassa olleille ihmisille mahdollisuuden testata "sisäinen lappilaisensa", kyselyn muodossa. Kyselyssä vaadittiin tietämystä niin saamenkielien kuin Lapin kuntienkin saralla. Samalla oli esillä myös Nuorisoneuvostojen ja -valtuuston toimintaa.

Esittelypisteemme oli olosuhteisiin nähden menestys. Tapahtuman osallistujat ottivat meidät avoimesti vastaan ja olivat suurimmaksi osaa positiivisesti liikkeellä kyselyämme ajatellen. Hauskoja hetkiä koettiin, yleissivistystä jaettiin ja ennakkoluuloja kaadettiin. Ei voi muuta kuin kiittää niitä tahoja, jotka tämän mahdollisuuden meille soi. KIITOS!

Pian kello olikin jo 14.30 ja oli aika tehdä siirtymä ministeriä tapaamaan. Osa porukastamme jäi pitämään pöytäämme Ruutiexpoon. Perille päästyämme kertasimme vielä aikaisemmin sovitut kysymykset, jonka jälkeen siirryimme odottelemaan opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurua.

Tapaaminen sujui odotettuun tapaan. Nuoret esittivät suoria kysymyksiä, ja ministeri vastasi pitkästi kierrellen, jakelematta puheenvuoroja aktiivisesti. Tilaisuus avattiin luovuttamalla meidän porukan julkilausumat (Tornion ja Inarin yhteinen sekä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston). Kiuru valitteli Utsjoen tilannetta ja lupasi siihen parannusta. Hän totesi, että Oulu-Kajaani -akselin yläpuolella ei yhtä ainoata lukiota tulla lakkauttamaan, ainakaan hänen ministeriaikanaan. Tosin hän puhui hallinnon tiivistämisestä/keskittämisestä, joten jonkinlaista lukioiden yhdistämistä ministeri tuntui odottelevan. Kysymys lukukausimaksujen leviämisestä ulkomaalaisten vaihto-oppilaiden kautta myös suomalaisille sai ministerin pöyristymään. Vastaukseksi hän tarjosi "jyrkkää eitä", mutta vain aika näyttää kuka on oikeassa. Todettiin myös yhdessä, että verkkoinvestoinnit syrjäisille seuduille on valtiorahoitteisia, mutta keskusta-alueilla edelleen luvattoman hitaat verkot, kun valtio ei meitä auta. Melko nopeasti tuli ministerin aikataulutus vastaan, joten moni kysymys jäi kysymättä. Onneksi kuitenkin lopuksi saatiin ottaa yhteiskuvia ministerin kanssa, ja tarjottavana tilaisuudessa oli karkkia ja limsaa. Tilaisuuden päätyttyä antoi ohjaaja Miku vapautuksen ja nuorilla oli koko ilta aikaa tutustua Helsingin tarjontaan.

Mielestäni päivä oli kaikin puolin onnistunut. Tapahtuma tarjosi hyviä mahdollisuuksia verkostoitua, sekä monia näkökulmia pääkaupunkiseudun nuorten asioista. Muutamia julkkiksiakin tuli nähtyä, mikä on pohjosen pojille aina yhtä jännittävää. Aluksi piti vähän Inarin ja Saamelaiskäräjien uusia tuttavuuksia jännittää, mutta lopulta alettiin olla jo yhtä porukkaa. Tehtiin hieno projekti yhdessä ja jatkoakin on kuuleman mukaan yhteiselle elolle luvassa. Loppupeleissä reissu jätti positiivisen kuvan siitä, kuinka päättäjät arvostavat nuoria ja haluavat olla osana tekemässä Suomesta parempaa paikkaa niin vauvoille, kuin vaareillekin.

-Mirke


Perjantai 31.10

Aamulla lähdimme kaikki nuorisoneuvoston ja nuorisovaltuuston porukan kanssa tutustumaan toimintakeskus Happeen. Kiersimme siellä aamun ja tutustuimme paikkaan. Sen jälkeen meidät jaettiin viiteen ryhmään ja meille jaettiin tehtävät. Jokainen ryhmä sai tehtäväksi käydä poliittisissa nuorisojärjestöissä. Nuorisojärjestöt arvottiin, jokainen ryhmä sai yhden nuorisojärjestön ja ryhmä keksi kysymyksiä. Jokaiselle ryhmälle oli varattu kaksi tuntia aikaa keskustella nuorisojärjestössä. Sieltä saatiin paljon asiaa irti, ja paljon saatiin uutta näkökulmaa. Tämän jälkeen palattiin takaisin Happeen ja käytiin yhdessä läpi mitä jokainen ryhmä oli saanut irti nuorisojärjestöistä. Tämän jälkeen Tornion nuorisoneuvosto hyvästeli porukan ja lähti kohti rautatieasemaa ja kohti Torniota. Kotona oltiin lauantaiaamuna.

-Ida
Viimenen selfie ennen takaisinlähtöä


Inarin Nuvan edustajat Oona Pennanen (puheenjohtaja) ja Maria "Papu" Peltonen jakamassa ilmaisia haleja.

Lavaesiintyminen ja julkilausuman eka ääneenpraathi Ruutiexpossa.

Helsingin kartta ja vinkkejä nuorille.

Eemeli Kokkonen (Inarin Nuva) testaa erään tapahtumassa kävijän lappitietoisuutta,

Ryhmäkuva ministeri Kiurun kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vasatokka, Inari

Nuorisofoorumi pidettiin lauantaina tammikuun 25. päivä Inarissa johon Tornion nuorisoneuvostosta lähti mukaan puheenjohtaja Jenna sekä kaksi jäsentä Sesilia ja Ville. Lähdimme perjantaina linja-autolla Torniosta ajelemaan kohti Inaria. Otimme matkanvarrelta kyytiin muitakin nuorisovaltuutettuja, esim. Keminmaasta ja Tervolasta. Saavuimme illalla Inarin majoituspaikkaamme Vasatokkaan, jossa jo odottikin lisää nuorisovaltuustojen jäseniä ympäri Lappia.           Lauantaiaamuna bussi suuntasi kohti Sajosta, paikkaa missä reissun virallinen osuus eli foorumi pidettiin. Paikalla oli nuorison edustukset Tornion lisäksi Kemistä, Keminmaasta, Tervolasta, Rovaniemeltä, Inarista, Sallasta sekä saamelaiskäräjien nuorisoneuvostosta. Kokouksen alussa saamelaiset kertoivat hieman saamelaisista sekä saamelaiskäräjistä. Sen jälkeen muut nuoret kertoivat oman kunnan tilanteista esimerkiksi päättäjien ja nuorisoneuvoston yhteistyön toimivuudesta. Paikalle oli tullut nuoria myös Venäjältä ja Norjasta

Tornion nuorisoneuvoston kokous 24.8.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                                  kokous Pöytäkirja Aika:              24.8.2017                                                                                             Paikka: Aaltonen Jan-mikael Hakomäki                                                                           Eetu Miettinen Anniina Glader (poistui klo 15.55)                                  Noora Lokkinen Miro Keränen                                                                                                             Roope Riipinen Kari Juntura                                                                                          Miia Mylläri                                                                   Erkka Multanen                                                                                   Vili-Matias Rajaluoto         1.      Kokouksen avaaminen Eetu Miettinen avasi kokouksen klo