Siirry pääsisältöön

Lapin nuorisofoorumi

Edustajia kokouksessa Torniosta, Kemistä, Kemijärveltä, Saamelaiskäräjiltä, Rovaniemeltä ja
Tervolasta. Yht. 8 hlöä + pj.

Tornion Nune vaikuttaa ja kehittää monesta eri näkökulmasta. Tällä kertaa suuntasimme vaikutuksinemme Rovaniemelle, jossa jokavuotinen Lapin Nuorisofoorumi pidettiin. Aamu alkoi pärstän siistimisellä sekä henkisellä valmistautumisella matkaan. Kylmästä Torniosta vielä kylmempään Rovaniemeen näyttämään parhaat puolensa jalat edellä. Nappasimme Kemistä mukaan yhden täkäläisen vaikuttajan, kimppakyyti kun on taloudellinen, ekologinen ja se säästää luontoa, eli asiat jotka ovat lähellä sydäntämme.
Saavuimme Rovaniemelle hyvissä ajoin, joten käveleskelimme hiukan parkkipaikan tuntumissa ja venyttelimme puutuneita istumalihaksiamme. Se ei ollut oikeastaan läheskään niin häiritsevän näköistä kuin miltä se kuulostaa. Äkkiä pääsimme kuitenkin sisään ja tutustumaan paikkoihin. Muita edustajia alkoi saapua paikalle tasaiseen tahtiin ja ennen kuin huomasimmekaan, olimme jo aloittamassa.

Ylijohtaja Kaisa Ainasoja avasi tilaisuuden kertomalla Lapin aluehallintoviraston historiasta, uudistuksista, toiminnasta, toimialoista ja uudistamisista jne...
Kokouksen pyörähtäessä käyntiin kävimme läpi monia eri asioita. Tiina Keränen ELY -keskuksesta kertoi mm. Nuorten palvelut kuntoon -hankkeesta sekä Hehku! Areenan tapahtumista. (http://lanuti.fi/Hehku/Hehku!-aineistot)
Kuulimme myös muista ajatuksista ELY -keskusen piiristä. Muunmuassa siitä, että palvelujen tulisi siirtyä sinne missä nuoret ovat eikä toisin päin. Nuorille voitaisiin myös kehittää jonkinlaista personal-trainer tyyppiä, joka auttaa nuoria elämässä eteenpäin. Entä miten nuoret sitten tavoitetaan? Tähän aiheesen me edustajat jakauduimme ryhmiin johon saimme ryhmätyön. Kysymykset olivat:

Millaisen viestin tai kehotuksen haluat antaa aikuiselle/koko yhteiskunnalle siitä, miten nuori
tulisi kohdata ja osallistaa tänä päivänä?
→ keskeiset viestiti vanhemmille/aikuisille eri ammattillisissa rooleissaan/työelämälle/koko
Suomelle.

Tähän vastatessa painopisto ole nuoren kohtaamisella. Miten se tehdään, mitä tulisi parantaa, miten tulisi auttaa nuorta ja olla läsnä nuoren tasolla.

a)
-Tukemalla tietotaidolla ja rahallisesti.
-Antaa nuorille mahdollisuus ottaa helposti kontaktia.
- Nuoria ei tule kohdata kohtaamisen takia vaan aidosta kiinnostuksesta.
- Nuoret tarvitsevat aitoja kohtaamisia aikuisten kanssa. → nuorten aktivoiminen
- Monia eri tapoja kohdata: netissä esim. anonyymisti, kasvotusten, ”videopuhelun” välityksellä,
ryhminä spontaanisti.
- Olkaa oikeasti kiinnostuneita. Kuunnelkaa nuoria OIKEASTI.
- Kuunnelkaa, älkää ainoastaan kuulko
b)
-Aikuiset pois omilta paikoiltaan ja laskeutukaa nuorten tasolle.
-vähättely pois – nuoret otettava vakavasti
- Puhumisen kynnyksen poistaminen
- Luottamuksen puute
- Puhukaa nuorille nuorten kielellä
- Ole asiantuntevampi
- Ei pakotettua kohtaamista.

Miten kehitetään nuorten palveluja – mitä tahansa palveluja, jopa uusia – niin että ne ovat
nuorten saavutettavissa heidän tarpeidensa mukaan?

Tähän oli selvä linja: Palveluita pitäisi yksinkertaistaa ja saatavuutta helpottaa. Lisäksi byrokraattista jargoniaa ei kukaan ymmärrä, varsinkaan nuori joka yrittää käyttää epätoivoisesti jonkun väsäämää palvelua, jonka mielestä nerokasta on se kun käyttää paljon vaikeita sanoja ja piilottaa yksinkertaiset vastaukset viiden linkin taakse.

- Palvelut tarpeeksi yksinkertaisiksi
- Palvelut fyysisesti saatavilla, henkisesti helposti lähestyttäviä
- palveluiden tulisi olla nuoria innostavia ja kiinnostavia
→ nuoret tulevat puolitiessä vastaan

Miten nuorten työllistämistä voisi parantaa?

Ei ennakkoluuloja
- Antaa mahdolisuus onnistua ja oppia virheiden kautta
- Satsata nuoren perehdyttämiseen
- Nuoresta pitää huolehtia työpaikalla
- Nuorelle pitää antaa haasteita ja luottamusta
- Kisällitoimintaa työpaikalla
- Älä ohjaa vaan anna työkalut tekemiseen ”Voin näyttää sinulle oven, mutta sinun pitää itse kulkea siitä"

Voit itsekin pohtia näitä kysymyksiä, mitä sinä vastaisit?

Tämän jälkeen kyselimme vähän Lanutin kyselyn tuloksia. Kysely koski mm. sitä, että onko nähnyt sivuston ja käyttääkö sitä.

Kuulumisia oli aina kiva kysellä, niin myös tässäkin tapauksessa. Saimme paljon oppia ja hyviä vinkkejä siitä mitä hankkeita muiden kuntien nuorilla vaikuttajilla oli ollut. Saimme kuulla niin Kemijärven nuorisopassista kuin Tervolan Nuorkka -nuorisokahvilan Special -tapahtumasta. Seuraava Nuorisofoorumi järjestetään 25.10.2014 (Alustava päivämäärä)
Toden totta, antoisa retki oli. Jäikö jokin mietityttämään? Kaivertamaan? Ihmetyttämään? Kommentoi ja kysy niin saat vastauksen. Olemme henkisesti aina läsnä.
Nuorisoneuvosto kiittää ja kuittaa näillä päivityksillä näissä tunnelmissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10 Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen. Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nu

Vasatokka, Inari

Nuorisofoorumi pidettiin lauantaina tammikuun 25. päivä Inarissa johon Tornion nuorisoneuvostosta lähti mukaan puheenjohtaja Jenna sekä kaksi jäsentä Sesilia ja Ville. Lähdimme perjantaina linja-autolla Torniosta ajelemaan kohti Inaria. Otimme matkanvarrelta kyytiin muitakin nuorisovaltuutettuja, esim. Keminmaasta ja Tervolasta. Saavuimme illalla Inarin majoituspaikkaamme Vasatokkaan, jossa jo odottikin lisää nuorisovaltuustojen jäseniä ympäri Lappia.           Lauantaiaamuna bussi suuntasi kohti Sajosta, paikkaa missä reissun virallinen osuus eli foorumi pidettiin. Paikalla oli nuorison edustukset Tornion lisäksi Kemistä, Keminmaasta, Tervolasta, Rovaniemeltä, Inarista, Sallasta sekä saamelaiskäräjien nuorisoneuvostosta. Kokouksen alussa saamelaiset kertoivat hieman saamelaisista sekä saamelaiskäräjistä. Sen jälkeen muut nuoret kertoivat oman kunnan tilanteista esimerkiksi päättäjien ja nuorisoneuvoston yhteistyön toimivuudesta. Paikalle oli tullut nuoria myös Venäjältä ja Norjasta

Tornion nuorisoneuvoston kokous 24.8.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                                  kokous Pöytäkirja Aika:              24.8.2017                                                                                             Paikka: Aaltonen Jan-mikael Hakomäki                                                                           Eetu Miettinen Anniina Glader (poistui klo 15.55)                                  Noora Lokkinen Miro Keränen                                                                                                             Roope Riipinen Kari Juntura                                                                                          Miia Mylläri                                                                   Erkka Multanen                                                                                   Vili-Matias Rajaluoto         1.      Kokouksen avaaminen Eetu Miettinen avasi kokouksen klo