Siirry pääsisältöön

Muistio yhteiskokouksesta Tornion kaupunginhallituksen kanssa

TORNION NUORISONEUVOSTO                                                                     MUISTIO

YHTEISKOKOUS TORNION KAUPUNGINHALLITUKSEN KANSSA

Aika                    19.11.2014 klo 14.30-16.00
Paikka                Kaupungintalo, 10. kerros, Suensaarenkatu 4

Esille otetut asiat:
1. Helsingin reissu
2. Bensalenkkari-ilta
3. Prännärin mökit
4. Julkinen liikenne
5. Kaukalo
6. Stuntti-rata
7. Pyöräilysillan liikenne
8. Graffitiseinä
9. Aloitteet
10. Yhteistyö Ungdomsrådetin kanssa
11. Muuta


1.       Helsingin reissu
Kerrottiin ja hehkutettiin Helsingin reissun tapahtumat ja kohokohdat pääpiirteittäin.

2.       Bensalenkkari-ilta
Toimintasuunnitelmassa esitetty bensalenkkari-ilta tuotiin esille. Tapahtuma on tarkoitus järjestää vuoden 2015 aikana mopokulttuurin ihmisille, tuoden informaatiota mopojen virittelyn vaaroista, liikenteen turvallisuudesta ja omasta vastuusta. Läsnä tulisi olemaan mm. Tornion nuorisoneuvosto, paikallisten autokoulujen edustajat ja viranomaiset.

3.       Prännärin mökit
Prännärin mökkien huono kunto tuotiin esille. Kaupunki ei ole nähnyt mökin kunnossapidon olevan aiheellinen vuosiin.

4.       Julkinen liikenne
a.       Puutarhakadun terminaali (Kaupungintalo itäinen ja läntinen) vaarantaa liikenteen sillä katuosuudella. Vaaratilanteita tuotiin esille. Levennys on kuulemma tarkoitus tehdä terminaalin kohdalle, jolloin muu liikenne pääsee turvallisesti ohittamaan pysähdyksissä olevat linja-autot.
b.      Linja-autolinjat otettiin esille. Huonot yhteydet ja yhteyksien julkisuus ovat ongelma taajama-alueilla. Netistä on vaikea etsiä linja-autojen aikatauluja. Ehdotettiin, että jokaiselle pysäkille tuotaisiin kahden pleksilasin väliin aikataulu.

5.       Kaukalo
Asiasta on lähetetty etukäteen kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Katri Kulmunille sähköpostia. Hän kertoi kaukalon olleen kaupungin budjetissa, mutta poistettu säästöjen vuoksi. Jotkut kunnan kaukalot on ilkivallan vuoksi poistettu käytöstä ja kalusto on jaettu lähikylien kesken. Tornion nuorisoneuvosto ja kolme muuta tahoa ovat toisistaan tietämättä ottaneet asian esille, ja ollaan ehdotettu, että kaukalo tulisi Kivirannalle.  Tarkoitus olisi saada kaukalo kaupungin budjettiin, mutta osa rahoituksesta hoidettaisiin paikallisella talkootyöllä, järjestetyillä tapahtumilla, konserteilla ja lipunmyynneillä.

6.       Stuntti-rata
Nuorilta on tullut Tornion nuorisoneuvostolle ehdotus stunttisuorasta. Suoran tulisi olla tarpeeksi kaukana kaupunkialueelta, mutta tarpeeksi lähellä, jotta mahdollisimman se tavoittaisi mahdollisimman monen harrastajan. Suoran tarkoitus on antaa mopojen kanssa kikkailuja harrastaville oma alue, jossa he saavat vapaasti revitellä menopeleillään. Suoran toivotaan vaikuttavan liikenteen turvallisuuteen, jolloin kaupungissa revittely vähenisi tai loppuisi kokonaan. Tiedusteltiin, onko kaupunki- tai lähiasutusalueella vapaata, käytössä olematonta aluetta, jolle suoran voisi toteuttaa. Suoran toteuttamisessa suositellaan otettavan yhteyttä alan harrastajiin, jotka ovat tietoisia alueen laittomista, mutta käytössä olevista alueista, joista joku voitaisiin varmasti pyhittää suoralle. Tornion nuorisoneuvosto lupasi, että heidän kauttaan saadaan yhteys alan harrastajiin.

7.       Pyöräilysillan liikenne
Pyöräilysillan liikenne on aamuisin koulun alkaessa ja iltapäivällä koulun loppuessa kaaoottista. Liikenne aiheuttaa vaaratilanteita, vaikka liikenne on paljolti yksisuuntaispainotteinen. Ehdotuksena tuotiin esille nopeusrajoitus ja liikenteen jakajaan, eli sillalle maalattaisiin viiva liikennettä jakamaan. Nopeusrajoituksella tuskin on vaikutusta mutta liikenteen jakaja voisi olla toteutettavissa oleva idea.


8.       Graffitiseinä
Asia on tuotu aiemmin esille. Alueelle kaivataan laillinen graffitiseinä, sillä monia julkisia rakennuksia ja alikulkuja on sutattu. Graffitiseinällä uskotaan olevan saman vaikutus kuin vauhtisuoralla, eli kun nuorilla on laillinen paikka, missä voivat ilmaista taiteellisia kykyjään, vandalismi vähenisi julkisilta paikoilta. Asiasta on ollut puhetta kaupunginarkkitehti Jarmo Lokion kanssa, mutta asiasta suositeltiin tehtävä oma aloitteensa kaupungille. Harkittavissa olevia paikkoja on olemassa useita mm. lämpölaitoksen seinä, alikulkusillat jne. Graffiti kuuluu nuorisokulttuuriin ja on suotavaa, että se näkyisi katukuvassa. Graffititaide piirit sisältävät myös omia ”julkkiksia”, jotka innoittavat alan vanhoja ja uusia harrastajia. Alan harrastus kehittää nuorten taidelahjoja.

9.       Aloitteet
Suositeltiin, että nuorisoneuvosto tekisi aloitteet graffitiseinästä, kaukalosta ja bussiaikatauluista. Asiat saataisiin tehokkaammin liikkeelle ja nopeammin toteutetuksi.

10.   Yhteistyö Ungdomsrådetin kanssa
Kerrottiin menneestä yhteistyöstä ja yhteistyöprojekteista. Sinne suuntaan on otettu yhteyttä, mutta huonoin tuloksin. Yhteydenpito jatkuu. Uusi ungdomsrådet on kuulemma tehty.



Uusi kokous pidetään vuoden 2015 huhti-toukokuussa Aaltosessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10 Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen. Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nu
TORNION NUORISONEUVOSTO Nuorisoneuvoston toimintaideana on parantaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, tutustuttaa nuoret kunnalliseen päätöksentekoon, kannustaa nuor ia ajamaan omia etujaan, estää nuorten passivoitumista sekä saada oman kunnan nuorten ääni kuulumaan kaikkia nuoria koskevissa asioissa. Yhteydenotto: e-mail: nuorisoneuvosto@tornio.fi puheenjohtaja: Eetu Miettinen v.puheenjohtaja: Miro Keränen sihteeri: Miia Mylläri

Tornion nuorisoneuvoston kokous 15.3.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                     kokous Pöytäkirja Aika:              15.3.2017 klo 14.00                                                        Paikka: Taukotupa Jan-mikael Hakomäki                                                                          Eetu Miettinen pj. Milla Pohjolainen                                                                                 Anniina Glader   Noora Lokkinen                                                                                   Miro Keränen (poistui 15.30) Kari Juntura                                                                                            Miia Mylläri siht.   Vili-Matias Rajaluoto 1.        Kokouksen avaaminen                       Kokous avattiin klo 14.25 2.        Laillisuuden ja Päätösvaltaisuuden toteaminen Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.       3. Esityslistan hyväksyminen                       Esity