Siirry pääsisältöön

Pöytäkirja 10.2.2015

TORNION NUORISONEUVOSTO                                                                      PÖYTÄKIRJA

NUORISONEUVOSTON KOKOUS

Aika                    10.2.2015 klo 14.20
Paikka                Nuorisotiedotuspiste Aaltonen, Länsiranta 9

Läsnä                  Samuli Juntti (pj.)
                             Neea Kivelä
                             Joni Kokkinen
                             Paula Kronqvist (siht.)
                             Konsta Lepistö (poistui klo 15.38)
                             Eetu Miettinen
                             Sara Pohjanen
                             Ella-Sofia Saarela
                             Kare Simula
                             Mirke Tilja
                             Sesilia Tofferi


1.       Kokouksen avaaminen
Samuli Juntti avasi kokouksen klo 14.38.

2.       Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

3.       Esityslistan hyväksyminen
Esityslista hyväksyttiin.

4.       Pöytäkirjantarkastajien valinta
Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Sara Pohjanen ja Sesilia Tofferi.

5.       Curly-lehden artikkeli
Paula Kronqvist kertoi Curly-lehdestä ja sen seuraavasta aiheesta. Sonja Leppänen on ehdottanut, että joku nunelainen kirjoittaisi jutun. Mirke Tilja lupautui kirjoittamaan jutun. Paula lupasi auttaa tarvittaessa. Deadline on 21.2.2015.

6.       Ohjaamohanke
Elina Viisanen kertoi ohjaamohankkeesta. Nuorisolaissa on määritelty nuorten monialainen ohjaamo- ja palveluverkosto, joka koostuu kaikista nuorten kanssa työskentelevien tahojen edustajista. Myös nuorisoneuvostosta on edustaja, edellinen edustaja oli Milka Rämö. Nyt on moniammatillisen ryhmä kartoittamassa, haluavatko nuoret tai nuorten kanssa työskentelevät ohjaamon Tornioon. Ohjaamo on paikka, josta löytyy kaikki nuoria koskevat palvelut mm. opinto-ohjaaja, sosiaalipalvelut, TE-toimiston palvelut ym. Tämän kevään aikana kysytään nuorilta ja nuorilta aikuisilta ideoita, mitä tämän ohjaamopaikan palveluiden lisäksi olla, esimerkiksi Oulun ohjaamotalossa on nuorisokahvila. Käytiin kyselykierros, jossa joko kannatettiin tai vastustettiin ajatusta, ja ehdotettiin ideoita. Kaikki kannattivat ohjaamoa. Ideoita tuli muun muassa:

-          Pizzeria, jota ylläpitäisi nuori yrittäjä.
-          Kioski.
-          Pelihalli.
-          Aktiviteetteja, jotka vetävät nuoria paikalle.
-          Nettikahvila.
-          Ohjaamon pitäisi olla itseohjautuva organisaatio, jolla olisi mm. yhteinen sähköpostiosoite, esim. ohjaamo@tornio.fi
-          Palveluita pitäisi olla muiden muassa koulusta riippumaton opinto-ohjaaja, ammatinvalinta psykologi.
-          Paikan pitäisi olla rento ja vapaamuotoinen, vähän niin kuin nuorisotilatyyppinen hengailupaikka.
-          Paikassa pitäisi olla auditorion tapainen tila, jossa voisi järjestää tilaisuuksia.

Lisäideat voi esittää Elina Viisaselle. Ohjaamon kokouksen muistio lähetetään nuorisoneuvoston sähköpostiin.

7.       112-päivä
112-päivä järjestetään 11.2.2015 klo 12–16 Rajalla-kauppakeskuksessa. Tornion nuorisoneuvostolla on oma pöytä tapahtumassa. Nuorkalta on haettava nuorisoneuvoston banderolli. Tapahtumassa on tarkoitus kysellä nuorilta tapahtumakyselyllä ideoita nuorisotoimen tulevaa kevättapahtumaa varten. Tapahtumaan ilmoittautuivat Mirke Tilja, Sara Pohjanen, Konsta Lepistö, Sesilia Tofferi ja Samuli Juntti.

8.       Aloitteet
– Putaan yläasteen remontin yhteydessä on oppilailta kyselty ideoita uuden koulupihan rakentamiseen. Graffitiseinä oli yksi ideoista. Ehdotettiin, että nunen graffitiseinäaloitteen tekoa lykätään, kunnes Putaan koulun remontti on valmis.
– Miku ei ole lähettänyt vielä lautakuntapaikkojen aloitetta.
– Vauhtisuora rikkoo ainakin kolmea EU-direktiiviä ja turvallisuuskysymykset ovat liian suuret. Jotta EU-direktiivejä ei rikottaisi, vaatimukset ovat liian kovat. Eli vauhtisuoraa ei toteuteta.

9.       Eduskuntavaalipaneeli
Tarkoituksena olisi kysyä jokaiselta puolueelta nuoria ehdokkaita Lapin alueelta osallistumaan. Alkuperäinen tarkoitus oli järjestää paneeli aprillipäivänä lukion tiloissa, ja yleisönä olisivat mm. lukion oppilaat, mutta kyseinen päivä sattuu lukion koeviikolle, joten ajankohta hylättiin. Samuli Juntti päätti laittaa Facebookiin julkaisun, johon jokainen nunelainen kommentoi yhden kysymyksen tai kysymysehdotuksen, joiden pohjalta päätetään kysyttävät kysymykset.

10.   Lapin nuorisofoorumin kokous 21.2.
Nuorisofoorumin kokoukseen tuodaan AMK:sta kysely, joka koskee uutta opetussuunnitelmaa. Kyselyn tarkoitus on kerätä mielipiteitä ja ideoita, joiden perusteella AMK pystyy kehittämään toimintaansa. Tornion nuorisoneuvoston tarkoitus on esitellä Helsingin reissu. Nunesta osallistuvat foorumiin ne, jotka olivat Helsingin reissulla.

11.   Lapin nuorisofoorumin kannanotto
Helsingin reissulla opetus-ja viestintä ministeri Krista Kiuru antoi ymmärtää, että Oulu-Kajaani-akselin yläpuolelta ei lakkauteta yhtään lukiota, mutta nyt hän on antanut ymmärtää asian toisin mediassa. Nunen on tarkoitus tuoda nuorisofoorumin kokouksessa esille kannanotto, jolla otetaan kantaa tähän ministerin antamaan tietoon. Täten yritämme saada kannatusta ja taustatukea nuorisofoorumiin osallistujilta. Kannanoton tarkoitus on kysyä viattomasti, miksi näin.

12.   Tornion kaupungin sivut
Joni Kokkinen otti asian esille. Hän yritti käydä Tornion kaupungin sivuilla etsimässä tietoa kesätyöpaikoista. Kaikista helppokäyttö väitteistä huolimatta sivuja on vaikeat käyttää ja tietoa on hankala löytää. Muillakin nunen jäsenillä on ollut vaikeuksia etsiä tietoa sivuilta. Päätettiin, että Joni kirjoittaa mielipidekirjoituksen aiheesta, joka julkaistaan paikallisissa lehdissä. Tarpeen vaatiessa voidaan lähettää juttu Tornion kaupungille palautteen muodossa.

13.   Megamarkkinat
Tapahtuma työstetään tapahtumakyselyjen perusteella.

14.   Nunen mainosinvestoinnit
Miku on ollut yhteydessä erääseen mainostoimistoon, ja on saanut yritykseltä tarjouksen, jossa yritettiin myydä koko pakettia. Miku ehdotti, että tarjous hylätään, ja etsitään toinen yritys, joka tekee pelkästään roll-up mainoksia. Periaate on saada hyvät tuotteet halvalla. Ehdotus hyväksyttiin.

15.   Osallisuusmankeli
Samuli Juntti kertoi osallisuusmankelista. Tapahtumassa nuoret tutustutetaan larppimaisella toiminnalla poliittisen vaikuttamisen tapoihin. Tapahtuma on samalla Joni Kokkisen näyttötyö. Nune on ensimmäinen kohderyhmä tapahtumalla. Jos tapahtuma onnistuu, voimme myydä toimintamallin muualle mm. Inarin nuorisotoimelle ym. Tapahtuman alustava päivämäärä on 11.4. Asiasta tiedotetaan enemmän lähempänä ajankohtana.

16.   Pitkä kokous
Ehdotettiin, että pitkä kokous on samassa tilaisuudessa osallisuusmankelin kanssa. Idea on huono, sillä mankeli vie paljon aikaa ja voimia. Päätettiin valita muutama päivämäärä, jotka ehdotetaan Mikulle sillä tarkoituksella, mikä ajankohta hänelle sopisi. Päivämääräehdotuksiksi päätettiin 14.3. ja 21.3.

17.   Videomainos
Työhön nimitetään työryhmä, jonka johtajaksi päätettiin Konsta Lepistö, jonka idea alun perin oli. Konstalle annetaan työstöohjeet, joiden pohjalta video toteutetaan. Tarkoitus olisi kuvata yksi normaali kokous, yksi pitkä kokous ja osallisuusmankeli. Työryhmään ilmoittautuivat alustavasti Konstan lisäksi Sara Pohjanen ja Samuli Juntti.

18.   Yhteiskokous Haaparannan kanssa
Seuraava kokous on 10.2.2015 klo 17.00. Kokouksessa käydään läpi 112-päivän suunnitelma. Samuli Juntti, Sesilia Tofferi, Mirke TIlja, Sara Pohjanen ja Paula Kronqvist osallistuvat kokoukseen.

19.   Muut asiat
Palvelu- ja ohjausverkoston nunen edustajana toimii Tatu Raatikainen. Varajäsenestä äänestettiin avoimella käsiäänestyksellä. Ehdokkaiksi asettuneet saivat pisteitä seuraavasti: Eetu Miettinen, 3 ääntä, ja Sesilia Tofferi, 6 ääntä. Sesilia Tofferi valittiin varajäseneksi.

Kokouksesta otettiin kuva, joka päivitettiin Instagramiin. Kuvan otti Sonja Leppänen.

20.   Seuraava kokous
Seuraava kokous pidetään Aaltosessa 17.2. klo 14.20.

21.   Kokouksen päättäminen
Samuli Juntti päätti kokouksen klo 15.58.


Puheenjohtaja                                                    Sihteeri

______________________________                 ______________________________
Samuli Juntti                                                      Paula Kronqvist

Pöytäkirjantarkastajat

______________________________                 ______________________________
Sara Pohjanen                                                    Sesilia Tofferi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10 Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen. Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nu

Vasatokka, Inari

Nuorisofoorumi pidettiin lauantaina tammikuun 25. päivä Inarissa johon Tornion nuorisoneuvostosta lähti mukaan puheenjohtaja Jenna sekä kaksi jäsentä Sesilia ja Ville. Lähdimme perjantaina linja-autolla Torniosta ajelemaan kohti Inaria. Otimme matkanvarrelta kyytiin muitakin nuorisovaltuutettuja, esim. Keminmaasta ja Tervolasta. Saavuimme illalla Inarin majoituspaikkaamme Vasatokkaan, jossa jo odottikin lisää nuorisovaltuustojen jäseniä ympäri Lappia.           Lauantaiaamuna bussi suuntasi kohti Sajosta, paikkaa missä reissun virallinen osuus eli foorumi pidettiin. Paikalla oli nuorison edustukset Tornion lisäksi Kemistä, Keminmaasta, Tervolasta, Rovaniemeltä, Inarista, Sallasta sekä saamelaiskäräjien nuorisoneuvostosta. Kokouksen alussa saamelaiset kertoivat hieman saamelaisista sekä saamelaiskäräjistä. Sen jälkeen muut nuoret kertoivat oman kunnan tilanteista esimerkiksi päättäjien ja nuorisoneuvoston yhteistyön toimivuudesta. Paikalle oli tullut nuoria myös Venäjältä ja Norjasta

Tornion nuorisoneuvoston kokous 24.8.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                                  kokous Pöytäkirja Aika:              24.8.2017                                                                                             Paikka: Aaltonen Jan-mikael Hakomäki                                                                           Eetu Miettinen Anniina Glader (poistui klo 15.55)                                  Noora Lokkinen Miro Keränen                                                                                                             Roope Riipinen Kari Juntura                                                                                          Miia Mylläri                                                                   Erkka Multanen                                                                                   Vili-Matias Rajaluoto         1.      Kokouksen avaaminen Eetu Miettinen avasi kokouksen klo