Siirry pääsisältöön

Pöytäkirja 21.9.2015

TORNION NUORISONEUVOSTO                                                      PÖYTÄKIRJA

NUORISONEUVOSTON KOKOUS

Aika              21.9.2015 klo 14.20
Paikka          Nuorisotiedotuspiste Aaltonen, Länsiranta 9

Läsnä           Samuli Juntti (pj.)
Neea Kivelä
Teemu Kiviniemi
Joni Kokkinen
Petra Kumpula (poistui klo 15.20)
Konsta Lepistö (poistui klo 15.50)
Eetu Miettinen
Sara Pohjanen (saapui klo 14.55)
Tatu Raatikainen
Valtteri Reponen (poistui klo 15.20)
Ella-Sofia Saarela
Paula Kronqvist (siht.)

Jan-Mikael Hakomäki

Vierailija       Henri Kronqvist


1.       Kokouksen avaaminen
Samuli Juntti avasi kokouksen klo 14.34.

2.       Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

3.       Esityslistan hyväksyminen
Esityslista hyväksyttiin.

4.       Pöytäkirjantarkastajien valinta
Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Neea Kivelä ja Ella-Sofia Saarela.

5.       Bensalenkkari-ilta
Työryhmän palaverin yhteenveto käytiin läpi. Yhteistyökumppaneiksi ollaan mietitty paikallisia autokouluja, katsastuskonttoria, Trafia ja poliisia. Tapahtuman tarkoitus olisi olla valistustilaisuus nuorille. Vetonauloina toimisivat erilaiset kilpailut ja toiminnat mm. tietovisa liikennesäännöistä, kiihdytyskisa, kilparata; jonka nätimmin ja nopeimmalla ajalla ajanut voittaa, ratsauskilpailu; jossa vähiten viritetyn mopon omistaja voittaa. Tapahtumaa mainostettaisiin lehti-ilmoituksilla, sosiaalisessa mediassa ja paperijulisteilla kouluilla ja nuorisotiloilla.
Paikoiksi mietittiin Näränperän kenttää, Green Linen parkkipaikka ja Meri-Lapin ajoharjoittelurataa, joista Näränperän kenttä on järkevin. Tapahtuma olisi savuton ja päihteetön. Tapahtuma on suunnattu mopoilijanuorille, jotka eivät muuten ole kiinnostuneita yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Jokaisella yhteistyökumppanilla olisi oma ns. piste tapahtumassa, jossa valistettaisiin nuoria ja mainostettaisiin omaa toimintaa.
Uusina ideoina ilmeni, että voisimme houkutella nuoria ”porkkanoilla” tapahtumaan, jossa on toimintaa, mutta myös kysytään nuorilta Tornion kaupungin liikenteen ongelmakohdista, vaarallisista risteyksistä ja tieosuuksista sekä kehitys- ja parannusideoita liikenteen sujuvuuteen. Tähän sovelletaan Tornio uusiksi –päivässä käytettyä karttaa. Uutena yhteistyökumppanina olisi liikenteestä vastaavat kaupungin viranomaiset.
Seuraavan työryhmän kokouksen pääpointteina ovat tapahtumapaikka, aika, yhteistyökumppaneiden kartoittaminen, luvat, oheistoiminnan miettiminen, esim. musiikki.


6.       Supermankeli
Miku Hakomäki on luonnostellut selonteon (liite 1) tulevasta suunnitelmasta kaikkien ymmärrettäväksi. Rahoitus tapahtumaan anottaisiin Lapin Aluehallintovirastolta. Paikaksi vuokrattaisiin nuorisokeskus Gloria. Tapahtuman pääpaino on aluepolitiikalla. Suunnittelutilaisuus järjestettäisiin marraskuussa 2015 joko Kivirannan nuorisotila Messissä tai Palogårdenissa. Samassa tilaisuudessa järjestettäisiin mankelitilaisuus, johon Lapin kärkivaikuttajat osallistuisivat ja pelaisivat sitä nuorten kanssa.
Pelkona tapahtuman toteutuksessa ilmeni, että toteutuksen
punainen lanka ei löydy. Ehdotettiin, että keskitytään pelkästään keskusteluihin; että tapahtumasta ei tehdä populäärikulttuurista vaan pelkästään seminaarityylinen keskustelutilaisuus. Seminaaritilaisuuden ajatuksena olisi, että nune menee Helsinkiin haastamaan niitä päättäjiä ja henkilöitä, ketkä haluamme tapahtumaan, jotka ovat oikeasti päättämässä Helsingin päässä asioista, jotka koskevat Lappia, ja ketkä todennäköisesti eivät tiedä tarpeeksi Lapista, mikä olisi joissakin asioissa tarpeellista. Olisi hyvä lisä, että siellä olisi henkilöitä, jotka olisivat tulleet Lapista, ja jotka ovat tälläkin hetkellä merkittäviä henkilöitä.
Tapahtuman suunnittelussa keskityttäisiin punaisen langan löytämiseen, jotta saataisiin aikaan laadukas kokonaisuus siitä asiasta, mitä me ajamme, ja että päädymme haluamaamme lopputulokseen. Meillä olisi selkeä tavoite, jolla me pyrimme tapahtuman kautta vaikuttamaan, eikä että me pyrimme ainoastaan luomaan tapahtuman. Järjestämisen kannalta olisi hyvä, että meillä olisi apuna Lapin piirin puolueiden piirijärjestöjä, joilla on yhteydet Helsingin päähän. Tarkoituksena ei olisi järjestää suurta massatapahtumaa vaan keskitytään vain sivistämään niitä, jotka tekevät päätöksiä Lapista.
Huolenaiheita ovat muun muassa, että miten me onnistutaan järjestämään tämän kokoluokan tapahtuma etänä Helsingissä. Missä vaiheessa meillä on liian paljon lankoja käsissä, jolloin organisointi pettää? Ehdotettiin, että ulkoistetaan ainoastaan tapahtuman viihdepuoli, eli musiikkia.
                             Tapahtuman järjestämisen muodosta äänestettiin suljetulla lippuäänestyksellä. Tapahtumatyyleinä olivat:
1. Järjestetään tapahtuma, jossa yhdistetään politiikka ja populäärikulttuuri, ns. paperin mukainen massiivinen tapahtuma
2. tehdään pelkästään seminaari
3. politiikka ja populäärikulttuuri osiot järjestetään mutta erillisinä tapahtumina.

Ääntenlaskijoina toimivat Ella-Sofia Saarela ja Neea Kivelä. Äänet jakaantuivat:
1. 1 ääni
2. 3 ääntä
3. 6 ääntä

Päätettiin, että järjestetään politiikka ja populäärikulttuuri osiot erillisinä tapahtumina. Äänilaput liitteenä 2.

7.       Pakolaiskriisi
Viikonloppuna järjestetyn mielenilmauksen yhteydessä Tatu Raatikaista haastateltiin. Asia otettiin puheeksi whatsappissa, ja mietittiin, pitäisikö nunen antaa aiheesta lausunto. Nune on puoluepoliittisesti sitoutumaton, mikä ei tarkoita, etteikö nunen pitäisi asiassa olla puolueeton.
Tatun haastattelu katsottiin netistä. Asiasta keskusteltiin. Asia aiheuttaa hämmennystä ihmisissä Suomessa, sillä huhuja liikkuu, ja media maalaa mielikuvia apua tarvitsevista ihmisistä. Epätietoisuus aiheuttaa pelkotiloja ja vastaisuutta pakolaisia kohtaan.
Ehdotettiin, että nunen nimissä vierailtaisiin matkakeskuksessa ja pakolaiskeskuksissa juttelemassa vapaaehtoisten apua jakavien ihmisten kanssa ja jututtamassa pakolaisia. Kerättäisiin tietoa ja koottaisiin niistä tietoisku kohdistettuna torniolaisille, jotta pelot ja vastaisuus vähenisivät.
Päätettiin, että pakolaiskriisistä ei tehdä päätöstä ennen kuin olemme itseämme sivistäneet.


8.       Arpelalinja
Paula Kronqvist otti yhteyttä kaupungin hankintaesimieheen Harri Telkkiin ja tiedusteli koulukyydityksistä. Linjaa ei voida siirtää, sillä se on liikennöitsijän oma asia organisoida linjat. Hän kumminkin kertoi tilatuista kyydityksistä ja antoi puhelinnumeroita. Lisäksi hän kehotti ottamaan uudestaan yhteyttä, jos ongelmia ilmenee.

9.       Roll-up – mainokset
Tatu näytti vedokset, ja niistä keskusteltiin. Ehdotettiin nunen mediasaavuttavuudesta, että kaikki mediat kootaan yhden ”hästägin” taakse. Väreistä keskusteltiin myös. Vedoksissa on kuva viimeksi tilatun hupparin nunen logosta, eli kullanvärinen logo viininpunaisella pohjalla. Värit eivät kumminkaan täsmänneet odotuksen mukaan, vaan värit muistuttavat vaalean viininpunaista ja sinapin keltaista. Ehdotettiin, että se firma, jonka kautta roll-upit tilataan, pyydetään heiltä väriliuskat, jotta olemme varmoja väreistä, ettei käy samalla lailla kuin huppareiden kanssa. Ehdotus hyväksyttiin.

10.   Muut asiat
Muita asioita ei ilmennyt.

11.   Seuraava kokous
Seuraavan kokouksen ajankohta päätetään whatsappissa.

12.   Kokouksen päättäminen
Samuli Juntti päätti kokouksen klo 16.32.

Puheenjohtaja                                                                       Sihteeri

______________________________                                    ______________________________
Samuli Juntti                                                                           Paula Kronqvist

Pöytäkirjantarkastajat

______________________________                                    ______________________________
Neea Kivelä                                                                            Ella-Sofia Saarela




Liite 1

Pohjoisen vinkkelin – edunvalvontatapahtuma Helsingissä syksyllä 2016


Lyhyt historian selostus

Tornion nuorisoneuvosto on käynyt Inarin nuorisovaltuuston kanssa joka toinen vuosi Helsingissä tapaamassa Suomen korkeimpia päättäjiä jo vuodesta 2010. Joka kerta Pohjoisen delegaatiolla on ollut jotakin tuotavaa ja terveisiä päättäjille, kuten alla olevasta käy ilmi.

Vuosi            Mitä tapahtui

2010              Inarin nuva ja Tornion nune tapasivat kansanedustaja (Janne Seurujärvi) eduskunnassa, kuuntelivat täysistunnon ja vierailivat nuorisokeskus Hapessa.

2012              Inarin nuva ja Tornion nune tapaavat koulutus- ja viestintäministeri Jukka Gustafssonin, jolle luovutetaan noin 8000 ihmisen kirjoittama adressi pohjoisten koulutuspaikkojen puolesta. Delegaatio tapaa myös lapin kansanedustajat ja täysistustunnon jälkeen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen. Tapahtumaan kuului myös valmisteleva tapaaminen nuorisokeskus Hapessa.

2014              Inarin nuva, Tornion nune ja Saamelaiskäräjien nune järjestävät pohjoinen vinkkeli -osaston Helsingin suureen vaikuttajatapahtumaan Ruutiexpoon. Delegaatio tapaa myös koulutus- ja viestintäministeri Krista Kiurun, jolle luetaan pohjoisen vinkkelin manifesti koulutuspaikkojen puolesta suomen kielellä ja meänkielellä. Saamelaiskäräjien nune jakoi myös vetoomuksensa saamelaisten kielipesien turvaamisen puolesta. Nuorisokeskus Hapessa oli myöhemmin poliittisten nuorisojärjestöjen kaupunkisuunnistus, jossa nuoret tapasivat eri poliittisten puolueiden nuorisojärjestöjä.

2016                    ?


Lyhyt idean selostus

                      Vuoden 2016 yhteismatka tulisi olemaan neljän eri nuorison edustuselimen yhteismatka Helsinkiin. Mukana tässä matkassa olisi Inarin nuva, Tornion nune, Saamelaiskäräjien nune ja Utsjoen nuva. Inarin nuvan kanssa järjestetyt isolla kirkolla käynnit ovat muuttuneet joka kerta entistä paremmaksi ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus on aina ollut entistä isompaa. Nyt olemme saavuttamassa lakipisteen, joka meinaa että tästä tapaamisesta tulisi suurin ikinä järjestetty yhteisreissu Helsinkiin. Tarkoituksena olisi järjestää suuri päivän mittainen ”lappi tulee helsinkiin” –tyylinen tapahtuma, jossa toimeenpanijana ovat tietenkin pohjoiset nuorisoedustuselimet ja –ohjaajat, mutta tämän lisäksi sitoutamme etelässä asuvia entisiä nuoria, artisteja ja yhteistyötahoja mukaan tapahtumaa valmistelemaan. Tapahtumassa olisi monia keskusteluita lapin tilanteesta meidän lähtökohdastamme käsin, eli keskusteluja ei ohjaa eteläsuomalainen järjestäjä, jonka mielestä me kaikki olemme eksoottisia saamelaisia erämaan keskellä, vaan sen sijaan me itse keskustelemme Lapin arjesta ja mahdollisuuksista ilman turhaa mystiikkaa ja eksotiikkaa. Tapahtumassa olisi infopöytiä ainakin meiltä ja ehkä poliittisilta nuorisojärjestöiltä – kaiken kattavana kokoajana voidaan nähdä aluepolitiikan käsitteen. Tapahtuma olisi kaikille avoin ja meidän tehtävämme olisi houkutella sinne erilaisia puhujia valtakunnan poliittisesta ja viihdemaailman kärjestä (BB Antte, CMX, Ailu Valle, Stepa, Hannu Stark ja musta moottori, Terveet kädet yms. yms.). Osoitamme tapahtumalla sen, että lapin tärkein voimavara ei ole vain alueen luonto, vaan sieltä lähtevät moninaiset ihmiset joiden elämä riippuu koulutuksesta ja alueellisesta kehityspolitiikasta (- tai sen puutteesta).


Suunnittelu


                     Marraskuussa 2015 olisi tarkoitus Tornio/Haaparannalla suunnitella yhdessä tuolle tapahtumalle sisältöä ja miettiä keitä kaikkia tapahtuman onnistuminen tarvitsee yhteistyökumppaneiksi. Suunnitteluun voimme kutsua myös valtakunnan johtavia tutkijoita ja vaikuttajia, jotta tapahtuman suunnitteluun saadaan tarpeeksi tietoa ja apua. Tarkoitus on ainakin kutsua nuorisopoliitikoiden kärkeä tuohon valmistelevaan kokoontumiseen seuraavasti: Mikkel Näkkäläjärvi (Demarinuorten vpj., Inari), Katri Kulmuni (Keskustan kansanedustaja, Tornio), Anna Ahlakorpi (Vasemmistonuoret pj., Utsjoki) ja Pekka Roinesalo (kokoomus sivistysltk, Inari). Samat henkilöt ovat mukana supermankelissa, joka on mankelikoulutuksen huipentuma. Suunnittelutapahtumassa voisimme myös suunnitella, jos pystyisimme organisoimaan koko tulevan helsinkitapahtuman viihdepuolen etelässä asuvien artistien käsiin.




Liite 2 Äänilipukkeet



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10 Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen. Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nu

Vasatokka, Inari

Nuorisofoorumi pidettiin lauantaina tammikuun 25. päivä Inarissa johon Tornion nuorisoneuvostosta lähti mukaan puheenjohtaja Jenna sekä kaksi jäsentä Sesilia ja Ville. Lähdimme perjantaina linja-autolla Torniosta ajelemaan kohti Inaria. Otimme matkanvarrelta kyytiin muitakin nuorisovaltuutettuja, esim. Keminmaasta ja Tervolasta. Saavuimme illalla Inarin majoituspaikkaamme Vasatokkaan, jossa jo odottikin lisää nuorisovaltuustojen jäseniä ympäri Lappia.           Lauantaiaamuna bussi suuntasi kohti Sajosta, paikkaa missä reissun virallinen osuus eli foorumi pidettiin. Paikalla oli nuorison edustukset Tornion lisäksi Kemistä, Keminmaasta, Tervolasta, Rovaniemeltä, Inarista, Sallasta sekä saamelaiskäräjien nuorisoneuvostosta. Kokouksen alussa saamelaiset kertoivat hieman saamelaisista sekä saamelaiskäräjistä. Sen jälkeen muut nuoret kertoivat oman kunnan tilanteista esimerkiksi päättäjien ja nuorisoneuvoston yhteistyön toimivuudesta. Paikalle oli tullut nuoria myös Venäjältä ja Norjasta

Tornion nuorisoneuvoston kokous 24.8.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                                  kokous Pöytäkirja Aika:              24.8.2017                                                                                             Paikka: Aaltonen Jan-mikael Hakomäki                                                                           Eetu Miettinen Anniina Glader (poistui klo 15.55)                                  Noora Lokkinen Miro Keränen                                                                                                             Roope Riipinen Kari Juntura                                                                                          Miia Mylläri                                                                   Erkka Multanen                                                                                   Vili-Matias Rajaluoto         1.      Kokouksen avaaminen Eetu Miettinen avasi kokouksen klo