Siirry pääsisältöön

Julkilausuma elikkä Äähneenpraati

Äähneenpraati

Jymnaissiumiverkon höystäminen on jymnassiumiverkon saksimista Lapissa.
Opetus ja kylttyyriministeeriön pläsi Lapissa on täällä hallituskauvela ollu hyytävvää.
OKM:N hunteerinkien jälkheen Torniosta on veikkosten lopetettu Humanistitten ammattikorkeakoulu ja Lapin ammattikorkean metian linja.

Nyt praatathaan jymnasiumiopetuksen ja ammattikouluitten paikoitten väyhlään nakkaamisesta, eikä siinole vielä kaikki: Se mitä tet etälän isomile kläpeile luppaatta, net luppaukset eivä ulotu Laphiin. Oos teän tavotheena saaha alas opetusten paikat Lapista sillälaila, että tet ajatta net niin huohnoon kunthoon, ettei se mene tehä muuta ko lopettaa?

Isommitten kläpitten eli hunteloitten eli stydenttien takuustakhaan ei kannatte perustaa, ko kaikki jokka vähänki stydeeraava, on ajettu Isole kirkole.

Soon vain jo monessa Lapin kommyynissä jymnassiumiopetus pantu yhtheen pienemmitten kläpitten kouluitten kansa, niinkö damsyykkaaminen, syöminen ja muut serviisit.  Gymnassiumitten lopettaminen tekkee hyytävvää tuhoa pienten kommyynitten perusopetuksen volyyhmiin ja visuaminen mennee kuletus- eli kortteeraamiskulhuin. Ainoa mikä ei ole niin tyihää höystämistä, oon, että alatta antahmaan sitä e-opetusta kouluissa. Lapissa saksimisten uhka lehottellee nytten pienitten kommyynitten jymnasiumitten päälä.
Se vain näyttää nytten siltä, että se vain tullee takasin se tapa, niinkö vanhassa luokkakommyynissä pruukathiin tehä, että isommat kläpit eli studentit kortteeraava kolhoosissa. Jos se kolhoosissa asuminen kasuaa, siitton varottavia esimerkkejä, ko kläpeistä eli stydenteistä tullee juurettomia ja suuria kortteerattavia läjiä. Memmä tätä Lapin kläpeile eli styndenteile halvaa. Met uskoma vaihtoehtoissiin taphoin, niihin joilei olis niin tähelistä merkitystä kläpitten eli stydenttien elähmään. Gymnaasiumitten heivaaminen saattaa vain jossaki tehä niin, että kläpit eli stydentit muuttava rohki kauas etehlään, että nolis net stydenttipaikat jo samassa kommyynissä missä het jo asuva. Ja solis rohki tyyristä Lapile, joka jo muutenki on häviöllä tässä muuttohommassa.

Ja met häävymä vain toivoa erhiinlaihin tehtyjä jymnaasiumitten höystötekoja.



Niila Rahko                                              Oona Pennanen                  Samuli Juntti
Puhheenjohtaja                                         Puhheenjohtaja                   Puhheenjohtaja
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto          Inarin nuorisovaltuusto       Tornion nuorisoneuvosto

Opetusministeri Krista Kiuru

Lukioverkon tehostaminen on lukioverkon leikkaamista ja vaikuttaa samalla tavoin miten ammatillisen koulutuksen tehostaminen on vaikuttanut maakunnan koulutuksen aloituspaikkoihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jälki Lapissa on ollut jäätävää. OKM:n ohjauspäätösten seurauksena Torniosta on lakkautettu Humanistinen Ammattikorkeakoulu, Lapin Ammattikorkeakoulusta viestinnän linja ja maakunnan ammatillista koulutusta on vähennetty paljon.. Nyt puhutaan lukio-opetuksen sekä ammattikoulutuksen toimipaikkojen vähentämisestä. Tiedotusvälineissä on uutisoitu, että nuorisotakuun kaikkia toimenpiteitä ei uloteta Lappiin. Onko pyrkimyksenä vähentää opetuksen aloituspaikkoja Lapista ajamalla oppilaitokset niin huonoon kuntoon, että jäljellä jää vain lakkauttaminen? Nuorisotakuustakaan ei tarvitse välittää, kun kehitys ajaa entistä useammat nuoret aiempaa kauemmaksi ja kasvukeskuksiin koulutuksen perässä

Lapin monessa pienessä kunnassa lukio-opetus on integroitu perusopetuslaitoksiin siivouksineen, ruokailuineen ja muine tukipalveluineen. Lukioiden lakkauttaminen heijastuu kielteisesti myös pienten kuntien perusopetukseen. Ainoa tehostamisen mahdollisuuden näemme esimerkiksi koulujen e-opetuksen käynnistämisellä Lapissa.

Lapissa leikkauksien uhka leijuu nyt pienten kuntien lukioiden yllä. Nyt näyttäisi siltä, että vanha ilmiö kaukaa tulevista ja asuntoloissa asuvista nuorista opiskelijoista on palaamassa takaisin. Asuntola-asumisen sosiaalisista seuraamuksista on varoittavia esimerkkejä. Juurettomuus on huono opiskelualusta.

Tällaista tulevaisuutta emme Lapin nuorille toivo. Uskomme vaihtoehtoisiin tehostamistapoihin, sellaisiin, joilla ei olisi näin merkittävää vaikutusta nuoren elämään. Mitä varhemmin ja mitä kauemmas nuori muuttaa opiskelemaan, sitä hankalampaa on opiskeluajan yhteydenpito kotiin. Uskomme tämän edesauttavan jo muutoinkin poismuutosta kärsivän pohjoisen väestökatoa.

Harkintaa sopeuttamistoimiin sekä aloituspaikkojen leikkaamiseen ja vaihtoehtoisia lukiokoulutuksen tehostamistoimia toivoen



Helsingissä 29.10.2014


Niila Rahko                                              Oona Pennanen                  Samuli Juntti
Puheenjohtaja                                           Puheenjohtaja                     Puheenjohtaja
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto          Inarin nuorisovaltuusto       Tornion nuorisoneuvosto

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10 Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen. Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nu

Tornion nuorisoneuvoston kokous 15.3.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                     kokous Pöytäkirja Aika:              15.3.2017 klo 14.00                                                        Paikka: Taukotupa Jan-mikael Hakomäki                                                                          Eetu Miettinen pj. Milla Pohjolainen                                                                                 Anniina Glader   Noora Lokkinen                                                                                   Miro Keränen (poistui 15.30) Kari Juntura                                                                                            Miia Mylläri siht.   Vili-Matias Rajaluoto 1.        Kokouksen avaaminen                       Kokous avattiin klo 14.25 2.        Laillisuuden ja Päätösvaltaisuuden toteaminen Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.       3. Esityslistan hyväksyminen                       Esity

Tornion nuorisoneuvoston kokous 24.8.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                                  kokous Pöytäkirja Aika:              24.8.2017                                                                                             Paikka: Aaltonen Jan-mikael Hakomäki                                                                           Eetu Miettinen Anniina Glader (poistui klo 15.55)                                  Noora Lokkinen Miro Keränen                                                                                                             Roope Riipinen Kari Juntura                                                                                          Miia Mylläri                                                                   Erkka Multanen                                                                                   Vili-Matias Rajaluoto         1.      Kokouksen avaaminen Eetu Miettinen avasi kokouksen klo