Siirry pääsisältöön

Terveisiä Rovaniemeltä!

Jep, terveisiä Barentsin nuorisoseminaarista. Kyseessä oli kolmen päivän reissu Rovaniemelle Opetus- ja Kulttuuriministeriön järjestämään nuorten seminaariin, jonka tapahtumapaikka oli Santa Claus Hotelli. Tapahtuman tarkoituksena oli kehitellä kehitysideoita Barentsin alueelle neljässä eri kategoriassa: työllisyys ja yrittäjyys, osallisuus, identiteetti ja koulutus. Meidät oli jaettu työryhmiin jo ennen tapahtuman alkua.

Matkustusmaanantai 15.9.
Kuva: Tero Titoff
Lähettiin Körkön Iinan kanssa Torniosta päivällä ajamaan kohti Rovaniemeä. Vaikka Iina ei osallistunutkaan seminaariin muuten kuin haastattelemalla osallistujia (myös minua), hän oli kiltti ja viihdytti minua ajomatkalla. Paikan päällä oli sisäänkirjautuminen, ilmoittautuminen ja lopun iltaa olikin illallista lukuun ottamatta vapaata. Huonekaverikseni sain Inarin Nuorisovaltuustosta Maria ”Papu” Peltosen. Ihana ihminen.

Kuva: Tero Titoff
Työtiistai 16.9.
Nyt päästiin asiaan. Aamulla ainoastaan kuunneltiin eri henkilöiden puheita. Eihän siinä mitään, mutta puhekieli oli englanti. Lounaan jälkeen aloimme ryhmätyöskentelimme aina sinne illalliseen asti. Ennen illallista meille annettiin hetkinen vapaa-aikaa, jolloin kävimme tekemässä flash mobin Sampokeskuksessa. Koko maan kattava #nuvatlakiin flash mob oli ennalta suunniteltu ja huikea suoritus. Toivottavasti se kantoi hedelmää.
Kuva: Tero Titoff
Illalliseksi meille tarjoiltiin kolmen eri ruokalajin kattaus. Salaattia alkuruoaksi puulaatalta (ei lautaselta), pääruoaksi poroa ja perunapiirakkaa (jep!) ja jälkiruoaksi jäätelöä ja hyvää hyytelöä. Ruoan jälkeen lähdimme Rajarockiin. Huippu meininki ja monia tosi hyviä esiintyjiä. Illan päätteeksi oli kiva palata hotellille ja painaa pää sille ihanan isolle tyynylle.

Paluu-keskiviikko 17.9.
Kuva: Tero Titoff
Kaikki loppuu aikanaan. Aamiaisen jälkeen meille pidettiin Lapin Ammattikorkeakoulun opiskelijan vetämänä aamujumppa. Se oli tosi piristävää. Sen jälkeen palasimme työryhmiin, teimme yhteenvedon tuloksista ja esitimme ne muille. Tulokset olivat huimaavia. Sitten järjestettiin paneeli, johon osallistuivat tapahtuman järjestäjistä muutama ja kutsuvieraat. Lopuksi oli viimeinen ehtoollinen, eikun lounas. Se meni terveisten ja muiden hyvästien merkeissä. Kun kaikki asiat oli järjestelty, hyvästit sanottu, haastattelut haastateltu ja ainaki se 30 ihmistä halattu, lähdimme Iinan kanssa paluumatkalle kohti Torniota. Mikä sekin alkoi hyvin, kun onnistuin ajamaan taas risteyksen ohi. Rovaniemi on kummallinen paikkakunta, ajan siellä aina sen tietyn risteyksen ohi. Siitä huolimatta löydän aina takaisin nelostielle ja Tornioon.

Kiitos muille nunelaisille kun he potkivat minut matkaan puolipakolla.
Paula Kronqvist

PS. Kiitokset Tero Titoffille mahtavista kuvista :)

Yhteenveto työryhmätyöskentelystä

Työllisyys ja Yrittäjyys
On todettu fakta, että nuorissa on tulevaisuus. Lisäksi faktana esitettiin, että Barentsin alueelta nuoret muuttavat pois eri syistä. Koska alue on iso, ongelma on iso ja iso ja laaja on myös nuoriso. Yhtenä ratkaisuna esitettiin, että keskitytään elämänringin nuoruusvaiheeseen, autetaan nuoria työelämään pääsyssä ja herätetään heissä kiinnostus jo varhain. Yrittäjyydessä nuoria kannustetaan ja autetaan parhaan mukaan. Lisäksi pyritään saamaan paikalliset markkinat globaalille tasolle.

Osallisuus
Ensin nimettiin aihe ja ongelma. Osallisuus on osa jokapäiväistä elämäämme. Sitä tapahtuu koko ajan ympärillämme. Se sekä yhdistää ja vahvistaa meitä, mutta myös rajoittaa tietyillä tahoilla. Tämä rajoitus pitäisi poistaa. Ratkaisukeinoksi löytyi mm. että usko ihmisiin ja varsinkin nuoriin vahvistuisi entisestään. Koska nuoret ovat tulevaisuutemme, he voivat muuttaa maailman. Meidän tarvitsee informoida nuoria vaikuttamisen ja osallisuuden mahdollisuuksista. Nuorille pitää antaa mahdollisuuksia. Nuoret tarvitsevat roolimalleja ja inspiraation lähteitä. Ja jotta vaikuttaminen onnistuu Barentsin alueella, nuorille pitää antaa enemmän informaatiota Barentsin alueesta. Lisäksi nuorille pitää luoda pohja vaikuttamiselle. Sama pohja voi päteä myös poismuutossa. Kun on jotain mistä pitää kiinni, siitä ei halua luopua. Lentäväksi lauseeksi esitettiin ”We want to build the wall, not just paint it”. Meidän tulisi ohjata nuoria, antaa heille vastuuta ja luottaa heihin, jotta he oppivat luottamaan itseensä ja oppimaan vaikuttamaan osallistumalla. Yksi kulmakivistä olikin, että nuoret pitää saada yrittämään. Yrittänyttä ei laiteta.

Identiteetti
Liikkeelle lähdettiin kysymällä, mikä on identiteetti ja miten sitä voisi vahvistaa. Jokainen Barentsin alueella tietää jotenkin minkälainen on Barentsin identiteetti. Se on erilainen joka paikassa riippuen valtiosta ja sijainnista. Identiteetille pitää saada näkyvyyttä ja se pitää tuoda esille. Samalla pitää Barentsin alue tehdä tutuksi. Jos ei tiedä mikä on Barentsin alue, ei tiedä mikä on barentsilainen identiteetti. Ratkaisuksi identiteetin vahvistamiseen esitettiin, että pitäisi saada lähettiläs Barentsin neuvostoista muihin vaikutuselimiin kertomaan, mikä on Barentsin identiteetti. Lisäksi jokainen meistä voi olla lähettiläs. Jokainen meistä voi kasvattaa tietoisuutta Barentsin alueesta. Barents olet sinä, se olen minä, se olemme me. Barentsille pitäisi myös tehdä brändi, josta se tulisi tunnetuksi.

Koulutus
Nykypäivän nuoret törmäävät moniin ongelmiin koulutusta miettiessä. Valinnan vaikeus ja informaation puute ovat näistä suurimmat. Ja kun he sitten päättävät lähteä muualle opiskelemaan, he luultavasti jäävät sille tielle. Barentsin alueella suurimmat ongelmat ovat pieni tarjonta koulutuksissa ja pitkät välimatkat. Ratkaisuja ongelmaan: vaihto-oppilailta voimme saada informaatiota muista alueista ja napata sieltä ideoita omien ongelmiemme ratkaisemiseen. Lisäksi opimme uusia tietoja, taitoja ja kielitaitoa. Tällä alueella pitäisi järjestää tästä alueesta koskevia koulutuksia ja kursseja tämän alueen toiminnoista, kulttuurista jne. Nuorille pitäisi järjestää ohjelmia ja aktiviteetteja, mitkä auttaisivat nuorten pysymiseen alueella. Lisäksi nuorille pitäisi tuoda selkeästi esille oman kotikaupunkinsa nuorisopalvelutarjonta. Eräänä ratkaisu”heittona” esitettiin, että pienille alueille, kuten esim. Barentsin alueelle, pitäisi saada oma yliopisto. Tällöin opiskelumahdollisuudet paranevat, työpaikat lisääntyvät, alueen tuntemus kasvaa ja ulkopaikkakuntalaiset kiinnostuvat tästä alueesta entistä enemmän.

Loppupaneeli
Nuoret pitäisi saada tajuamaan, että ainoastaan he voivat rakentaa ja parantaa Barentsin aluetta. He ovat kehittäjiä, me olemme kehittäjiä.-
- Aikuisten ei pitäisi rakentaa yksin Barentsin aluetta; nuorten on oltava mukana rakentamisessa. Apuna voidaan käyttää nuorten projekteja, ohjelmia ja ryhmiä, jne., jotka aktivoivat nuoria.
- Kun on jotain pysyvää ja arvokasta, josta haluaa pitää kiinni, jota ei halua menettää ja jota arvostaa, sen vuoksi haluaa jäädä. Nuorten kanssa pitäisi järjestää tällaisia tai tähän suuntaan tähtääviä tapahtumia ja projekteja jotta yllä oleva ajatus iskostuisi nuorten mieleen. Ja vaikka nuori lähtisikin, hän haluaa – juuri sen arvostamansa vuoksi – tulla takaisin. ”Home is where the heart is” -periaate.
- Nuoret voivat olla ja ovat apuna aikuisille Barentsin alueen kehittämisessä.

- Nuorille pitää asettaa sääntöjä, jotka eivät rajoita vaan päinvastoin antavat mahdollisuuksia. Nuorilla pitää olla roolimalleja, käveleviä esimerkkejä, joihin samaistua, jotta nuoret voivat itse olla käveleviä esimerkkejä.
- Barentsin alueen tietoisuutta pitää lisätä. Jos jokainen seminaarin läsnäoleva (60) kertoo Barentsista 10 ystävälle ja he edelleen kahdelle ystävälle, niin Barentsista tietää kaiken kaikkiaan 1200 henkilöä lisää.

- Työpaikat ovat avainasemassa nuorten jäämiseen. Ilman työpaikkaa nuorella ei ole olopaikkaa ja olotilaa, jotka toimisivat perustan rakentamisena perheelle, omalle elämälle, yhteiselle elämälle. Näin pysyvyyttä ei synny.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin reissu 29.-31.10.2014

Keskiviikko 29.10 Aamulla kello 7.00 starttasi Tornion nuorisoneuvoston reissu Helsinkiin tapaamaan ministeri Kiurua ja Ruutiexpo tapahtumaan. Tapasimme kaikki toisemme aamulla Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevassa matkakeskuksessa, josta lähdimme linja-autolla Kemin rautatieasemalle. Odottelimme hetken junaa ja lähdimme kohti Helsinkiä. Junassa mietimme vielä kysymyksiä mitä esittäisimme Kiurulle seuraavana päivänä ja tutustuimme vielä Ruutiexpo tapahtumaan paremmin. Saavuimme Helsinkiin 17.00 ja kävimme ostamassa kulkukortit metroon, ratikkaan yms. kaikille kolmeksi päiväksi, jotta meidän olisi helpompi kulkea. Sen jälkeen tapasimme Inarin Nuorisovaltuuston porukan, ja lähdimme heidän kanssa syömään. Syömisen jälkeen menimme Helsingin kaupungintalolle katsomaan seuraavan päivän pistettämme ja laittamaan tavaroita hieman paikoilleen. Tämän jälkeen lähdimme majapaikallemme Vallilaan. Pääsimme majapaikkaamme ja sinne tuli myös Inarin Nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjien nu

Vasatokka, Inari

Nuorisofoorumi pidettiin lauantaina tammikuun 25. päivä Inarissa johon Tornion nuorisoneuvostosta lähti mukaan puheenjohtaja Jenna sekä kaksi jäsentä Sesilia ja Ville. Lähdimme perjantaina linja-autolla Torniosta ajelemaan kohti Inaria. Otimme matkanvarrelta kyytiin muitakin nuorisovaltuutettuja, esim. Keminmaasta ja Tervolasta. Saavuimme illalla Inarin majoituspaikkaamme Vasatokkaan, jossa jo odottikin lisää nuorisovaltuustojen jäseniä ympäri Lappia.           Lauantaiaamuna bussi suuntasi kohti Sajosta, paikkaa missä reissun virallinen osuus eli foorumi pidettiin. Paikalla oli nuorison edustukset Tornion lisäksi Kemistä, Keminmaasta, Tervolasta, Rovaniemeltä, Inarista, Sallasta sekä saamelaiskäräjien nuorisoneuvostosta. Kokouksen alussa saamelaiset kertoivat hieman saamelaisista sekä saamelaiskäräjistä. Sen jälkeen muut nuoret kertoivat oman kunnan tilanteista esimerkiksi päättäjien ja nuorisoneuvoston yhteistyön toimivuudesta. Paikalle oli tullut nuoria myös Venäjältä ja Norjasta

Tornion nuorisoneuvoston kokous 24.8.2017

Tornion nuorisoneuvosto                                                                                  kokous Pöytäkirja Aika:              24.8.2017                                                                                             Paikka: Aaltonen Jan-mikael Hakomäki                                                                           Eetu Miettinen Anniina Glader (poistui klo 15.55)                                  Noora Lokkinen Miro Keränen                                                                                                             Roope Riipinen Kari Juntura                                                                                          Miia Mylläri                                                                   Erkka Multanen                                                                                   Vili-Matias Rajaluoto         1.      Kokouksen avaaminen Eetu Miettinen avasi kokouksen klo